Menu

Jadłospis

W Przedszkolu Pod Topolą w Rumi przestrzegane są zasady zdrowego żywienia dzieci zgodnie z normami i zasadami obowiązującymi dla placówek przedszkolnych zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

Posiłki przygotowywane są w przedszkolnej kuchni przez wykwalifikowany personel. Dzieci otrzymują w ciągu dnia cztery zbilansowane posiłki z uwzględnieniem dietetycznych potrzeb, potwierdzonych zaświadczeniem lekarskim.

Składają się na nie produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych i w odpowiednich, zalecanych proporcjach. Przestrzegamy zasady podawania do każdego posiłku porcji owoców lub warzyw oraz co najmniej dwóch porcji mleka lub produktów mlecznych w ciągu dnia. Posiłki przygotowywane są w taki sposób, aby zachowały najwięcej wartości odżywczych. Zamiast przypraw używamy świeżych i suszonych ziół.

W każdej sali zamontowany jest dystrybutor wody pitnej. Dzieci mają do niej nieograniczony dostęp. Woda podawana jest również dzieciom w okresie letnim podczas pobytu w ogrodzie.

Zgodnie z Obwieszczeniem  Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia  23 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, wykonującym przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które zawierają alergeny zamieszczamy poniżej spis alergenów.

Numery tych alergenów są widoczne w jadłospisie przy posiłkach w których występują.

 Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki.

 

Śniadanie

Płatki żytnie na mleku /200ml/ schab nie ze wsi /10g/serek z suszonymi pomidorami/20g/ogórek zielony, papryka ,chleb życia ,jęczmienny/40g/ masło, herbata z cytryną. 1,7,11

II Śniadanie

banan/80g/, marchew /30g/

Obiad

Krupnik na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml lasagne warzywno-mięsna/150g/ z sosem beszamelowym, surówka wiosenna(sałata, rzodkiewka, ogórek zielony, szczypior z sosem jogurtowym/80g/kompot wiśniowy /200ml/.1,7,9

Podwieczorek

Kawa inka na mleku/150ml/krem kakaowo-orzechowy , dżem malinowy/30g/ masło, bułka maślana /40g/kiwi, herbata owocowa. 1,7,8

Śniadanie

Kawa inka na mleku /150ml/kabanosy drobiowe/15g/ser żółty/10g/sałata, ogórek kiszony, pomidor, chleb żytni ze słonecznikiem /35g/masło, herbata lipowa. 1,7

II Śniadanie

melon /80g/

Obiad

Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym z zacierką/250ml/ gulasz ze schabu /80g/ po węgiersku z papryką, ziemniaki/150g/surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego, rzodkiewki, szczypioru, /80/kompot owocowy/200ml/ 1,7,9

Podwieczorek

Napar z dzikiej róży z miodem/150ml/ twarożek waniliowy, winogron, pieczywo Wasa. 1, 7

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem/200ml/pasta z jaj z prażoną cebulką /30g/,szynka wiejska /10g/pomidor, ogórek zielony, papryka,pieczywo mieszane/35g/ masło herbata z cytryną. 1,3,7,11

II Śniadanie

arbuz /80g/

Obiad

Zupa z cieciorki na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/makaron /40g/z twarogiem/50g/ i musem truskawkowym /50g/kompot z rabarbaru/200ml/. 1, 7,9

Podwieczorek

Kawa zbożowa na mleku/150g/ pasta z makreli wędzonej z cebulą /30g/papryka, ogórek kiszony, bułka buraczana/40g/ herbata miętowa. 1,4,7

Śniadanie

Kakao na mleku mleku/150ml/żywiecka podsuszana/10g/rolada wędzona/10g/sałata papryka, ogórek zielony bułka wieloziarnista/40g/ masło, herbata z imbirem 1,7,11

II Śniadanie

winogrona /80g/ rzodkiewka

Obiad

Krem z kukurydzy i selera naciowego z mleczkiem kokosowym i popcornem/250ml/ pieczeń rybna /80g/w sosie pomidorowym , ziemniaki/150g/ surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem/80g/ kompot wiśniowy/200ml/.1,3,4,7,9

Podwieczorek

Ryż na mleku/150ml/ z musem malinowym/50g/ 7

Śniadanie

Wyjazd dzieci do Parku Czarogrody Kakao na mleku/150ml/ parówka z szynki na gorąco/10g/ketchup, Sałatka z ogórka kiszonego, pomidora i szczypiorku, chleb żytni/40g/ herbata z cytryną. 1,3,7

II Śniadanie

Woda, ser żółty ,bułka paryska, masło, banan/1 szt./

Obiad

Godz.14,00 Zupa ogórkowa na wywarze mięsno-warzywnym z ziemniakami/250ml/ pulpet w sosie pomidorowym, kasza kuskus /40g/brukselka z masłem/50g/ surówka z marchwi, jabłek ze śmietaną/100g/kompot /200ml/. 1,3,7,9

Podwieczorek

---------------