„Kuchenne rewolucje” w II C

W ubiegłym tygodniu wspólnie z dziećmi z klasy II C rozmawialiśmy o owocach i warzywach, o ich wartościach odżywczych i korzyściach spożywania ich na co dzień. Dowiedzieliśmy się również, że zjadamy różne części warzyw np. z pomidora i ogórka – owoce, z marchwi i buraka – korzenie, a  z kalafiora – kwiaty!

W piątek 25 października postanowiliśmy sami przygotować surówkę owocowo – warzywną. Z zapałem zabraliśmy się do ścierania marchewek i jabłek. Niektórzy z nas po raz pierwszy trzymali w rękach tarkę, a niektórych zaskoczyło to, jak ciężko jest ścierać twardą marchewkę… Po dodaniu odrobiny cukru albo miodu i wymieszaniu składników, nadszedł czas na degustację.

Praktyczna nauka bardzo nam się spodobała i na pewno chcemy powtórzyć takie lekcje kolejny raz.

                                                                                               Dzieci z klasy II C wraz z wychowawczynią