Tłusty Czwartek, czyli paczkowa tradycja

Historia tzw. Tłustego czwartku czasów starożytnych! W Polsce tradycja „Tłustego czwartku” i  jedzenia pączków pojawił się w XVI wieku.

„Tłusty czwartek” był początkiem tłustego tygodnia – czasu zabaw i tłustego jedzenia. Wszyscy chcieli najeść się do syta przed długim 40-dniowym postem, którego w tamtym czasie surowo przestrzegano. Pączki podawano oczywiście na słodko, ale obficie doprawiano wieprzowymi skwarkami. Warto zaznaczyć, że dawniej pączki były znacznie twardsze od dzisiejszych, gdyż robiono je ze zbitego ciasta, bez drożdży. Nadziewano je orzechami lub migdałami, a osoba, która natrafiła na pączka z dodatkiem, miała zapewnione szczęście i dostatek przez najbliższy rok.

Wszyscy pamiętamy o tym wesołym dniu, także w tym roku – 16 lutego.

Piotr Kopciewicz